Kompotijada u Vrtogradu

Povodom nadolazećeg dana jabuka i dolaska jeseni u našem školskom vrtu smo organizirali Kompotijadu. Naše vrijedne kuharice su nam pomogle i skuhale kompot od jabuka, a mi smo ga podijelili svim učenicima 1.-4. razreda. Hvala svima što su se odazvali degustaciji ukusnog kompota, a pogotovo zahvaljujemo Eko grupi i njihovoj učiteljici Zvjezdani što su nam pomogli dijeliti.

Plodovi Vrtograda

Naš Vrtograd ovog je proljeća i ljeta dao puno plodova od biljaka koje su zasadili naši učenici. Kako smo i ranije spomenuli, osim učenika, učitelja i roditelja, u radu Vrtograda sudjeluju i ostali zaposlenici škole. Svi oni nam pomažu kako bi naš Vrtograd bio tako raskošan, prekrasan i pun plodova. Naš domar Miro nam pomaže s težim poslovima oko gredica, voćaka, kopanja zemlje i rupa za voćke, pa sve do pomaganja pri izradi označivača za naše biljke i još mnogo drugih stvari. Naše tete spremačice uvijek nam pomognu kada zatreba. Tako je ovaj tjedan naša teta Neda obavila berbu luka. A kako izgleda naš posađeni luk, pogledajte na fotografiji ispod.

Luk iz Vrtograda

Hvala teti Nedi, ali i svima ostalima koji nam tijekom cijele godine pomažu kako bi naš Vrtograd bio raskošan i pun plodova te kako bi naši učenici što više mogli naučiti o biljkama i njihovom rastu i razvoju tijekom cijele godine.

Kraj nastavne godine

Došli smo i do kraja nastavne godine.

Naš Vrtograd ove je godine donio puno prekrasnih plodova. Za sve su uvelike zaslužni učenici i učitelji koji su posadili razne biljke te koji su zatim pazili i održavali te biljke i cijeli Vrtograd, zaposlenici škole i ravnateljica škole sa svojom podrškom i pomoći te roditelji naših učenika koji su nam pomagali raznim nabavkama za naš vrt. U školskome vrtu učenici mogu puno toga naučiti. Može se naučiti puno o sadnji biljaka, o rastu i razvoju biljaka, životnim uvjetima koji su potrebni biljkama za pravilan rast i razvoj te kasnije davanje plodova. Puno se može naučiti o samom životu biljke. Učenici kroz školski vrt uče sve ono što su u teoriji naučili na nastavi Prirode i društva te sva naučena znanja zatim primjenjuju u vrtu. Osim naučenih znanja, osnažuje se zajednička suradnja te se razvijaju i učvršćuju prijateljstva.

Vrtograd je ove godine donio puno prekrasnih plodova: zelene salate, rukole, mladog luka, ribiza, maline, tikvica i mnogih drugih. Sve posađene biljke odlično su rasle i razvijale se, poput kukuruza, graha i svih gore navedenih.

Dragi učenici, odmorite se preko ljetnih praznika, a zatim, kada se vratimo u školu, vratit ćemo se i radu u vrtu, koji nas sve željno iščekuje!

Posjetioci Vrtograda

14. lipnja 2021. u našem Vrtogradu ugledali smo malog posjetitelja. Bubamaru.

S veseljem smo ju fotografirali, no nismo ju uznemiravali, već smo ju ostavili da dalje nastavi obitavati u našem Vrtogradu.

Znate li kako se još nazivaju bubamare? Saznajmo nešto o njima.

božja ovčica ili bubamara, kukac kornjaš iz por. božjih ovčica (Coccinellidae), poluokrugla tijela i male glave. Pokrilje joj je crvene ili žute boje s crnim, crvenim, bijelim ili žutim točkama (pjegama). Pri dodiru ispušta žuti sok oštra mirisa, tzv. »refleksnu krv«. Odrasli kukci i ličinke korisni su jer se hrane ušenjcima. Kod nas su najčešće sedmopjege i jedanaestopjege božje ovčice.”

Citiranje:
božja ovčica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 30. 6. 2021. http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=9119.

Aktivnosti u Vrtogradu 9. lipnja 2021.

Učenici 4. c razreda su u srijedu, 9. lipnja 2021., plijevili školski vrt. Rukama i alatima su vadili korov, kako bi naše posađene biljke što bolje rasle i razvijale se. Učenici su također sve zasađene biljke u sadnicama te voćke u vrtu zalili vodom kako bismo im, u ovim vrućim proljetnim vremenima, osigurali jedan važan životni uvjet. Ove su godine učili o životnim uvjetima na satima Prirode i društva te sada i u praksi mogu vidjeti koji su sve životni uvjeti potrebni biljkama te bez kojih sve životnih uvjeta biljke ne bi mogle rasti i razvijati se.

Učenici su zajedničkim snagama plijevili vrt te time jačali svoju međusobnu suradnju, prijateljstvo te poštivanje tuđeg mišljenja.

Dan planeta Zemlje

U našem Vrtogradu se cijeli tjedan, ali i na sam Dan planeta Zemlje, 22. 4. 2021., radilo punom parom. Mnogi su razredi posjetili naš Vrtograd te posadili ili zasijali nove biljke. Time su obilježili Dan planeta Zemlje te nas sve podsjetili kako su biljke i očuvanje zemlje i okoliša, vrlo važne za život živih bića na Zemlji.

  1. a je posadio mlade biljke koje je sam uzgojio od sjemena do mladice.
  1. b sadio je češnjak u Vrtogradu.

3. c posadio je grah u naš Vrtograd.

4. a posadio je cvijeće te time dodatno uljepšao naš cvjetnjak.

4.b posijao je razne biljke u naš Vrtograd.

4.c pripremio je zemlju za sijanje i sadnju biljaka u gredice te je zatim posijao salatu, mrkvu i rukolu u naš vrt te se pobrinuo za sve ostale biljke kako bi mogle pravilno rasti i razvijati se.

Zahvaljujemo svim razredima i njihovim učiteljicama koji su doprinijeli rastu i razvoju našeg Vrtograda te velikom bogatstvu raznih biljaka, voća, povrća i cvijeća koje se u njemu sada može pronaći i vidjeti.

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite